keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Tinnin pennut ovat mukavaluonteisia ja nättejä!

Wipinon a-pennut täyttivät 29.4.2018 jo 1-vuoden. Tämä eka vuosi on ollut mahtava kun olen saanut seurata pentujen kasvua. Onneksi pentujen ihanat perheet ovat ahkerasti kertoneet kuulumisia. Olen kasvattajana aivan älyttömän iloinen tästä ensimmäisestä pentueestani omalla ihanalla nartullani Tinnillä. Mä ihailen, huokailen ja rakastun joka kerta uudelleen näihin pentuihin kun näen niitä, koska niistä on jokaisesta kasvanut fiksuja tyyppejä. Ne ovat kaikki luonteeltaan sellaisia mitä saatoin vain ikinä niiden toivoa olevan. Nartuissa on toimintavalmiutta, ääntä ja temperamenttia kuten niiden emässä, mutta ne ovat lisäksi mukavia, kilttejä ja herkkiä kuten whippetin kuuluukin. Tytöistä Vappu on selvästi Ilonaa herkempi. Tosin emänsä helmassa, isossa narttulaumassa kasvaminen on varmasti ollut Vapulle erityistä. Se on kokeillut rajojaan välillä kovasti, etsinyt asemaansa porukassa, härnännyt muita, ärjynyt, karjunut ja saanut lopulta myös köniinsä. Vapulla oli vaikea murrosikä, mutta päivä päivältä se on mielestäni järkevämpi, huikeampi, aikuisempi. En malta odottaa millainen se on vuoden päästä, koska sen luonne selvästi kehittyy edelleen.

Vapussa on paljon emäänsä, jonka käytöksestä näen heijastumia menneisyyteen seuratessani Vapun touhuja. Tinni roikkui pentuna meidän labradorin kaulanahassa jos Tinnin mielestä Skumppa oli liian laiska eikä leikkinyt hänen kanssaan. Skumpalla on onneksi niin paksu turkki ja karva ettei se edes huomannut asiaa, joten homma hiipui kun Tinni kasvoi. Vappu tekee nyt aivan samaa, mutta roikkuu emässään kiinni. Tinni on todella pitkäpinnainen, lempeä emä ja se sietää Vapun touhuja paljon pidempään kuin kukaan muu meidän laumastamme. Tinnillä ja Vapulla on aivan erityinen suhde, jonka seuraaminen on minulle täysin ainutlaatuista. Ekaa kertaa minulla on laumassa emä ja se pentu kasvamassa yhdessä.

Ilona on tosi mutkaton tyyppi ja itsenäisempi kuin Vappu. Ilonalla oli paljon ennen 1-vuotis synttäriä myös ensimmäinen kiima, mutta Vapulla vielä odottaa. Ilona ei stressaa autossa, eikä vieraassa paikassa. Ilona on saanut pärjätä suuressa maailmassa jo pitkään itekseen kun Vappu asuu vielä kotona. Tämä voi vaikuttaa sisarusten kehitykseen. Ilonan kasvuympäristö taajamassa on hälyisämpi, siellä on paljon enemmän ärsykkeitä ja säpinää kuin Vapulla rauhallisessa ympäristössä maaseudulla. Tosin Vappu oli jo pentulaatikossa se ujompi likka kun Ilona oli se hurjimus, aina menossa ekana joka paikkaan.

Pentueen urokset ovat kaikki reippaita ja iloisia. Kaikki tykkäävät lapsista, juoksemisesta, mutta kaikki eivät niinkään autoiluista. Alfalla ja Tikulla on ollut autopahoinvointia, mutta ainakin Tikulla iän myötä autoilu sujuu jo paremmin. Jokainen uroksista tuntuu olevan myös pieni apina eli vauhtia, ketteryyttä ja kekseliäisyyttä piisaa. Yhdessäkään kodissa ei ole säästytty whippet-pennun hampailta vaan niitä on kokeiltu huonekaluihin, sohviin ja ovenpieliin. Lisäksi kukkamultia on ainakin kahdessa kodissa vaihdettu oma-aloitteisesti.

Minulla oli ilo saada Tinnin urospennuista Nalle lainaan joku aika sitten kun kävimme Nallen kanssa Hkin Koneen Puistossa match showssa. Nalle oli avoin kaikkia ja kaikkea kohtaan, osasi odottaa häkillä kiltisti vuoroaan, ei hötkyillyt, melunnut tai huutanut hihnassa. Kaikinpuolin aivan huikea tyyppi, joka näkyi myös kehässä iloisena ja eläväisenä käytöksenä. Nalle oli sinisten aikuisten voittaja. Todella kiva kokemus yhdessä Nallen kanssa. Yllätyin erittäin positiivisesti miten kivasti sain sen esiintymään, vaikka kehäkäytöskoulutusta ei hänen kanssaan ole kuin ihan muutaman kerran vain harjoiteltu. Match show on onneksi turvallinen ympäristö harjoitteluun, koska toimitsijat antavat aikaa, uusia yrityksiä liikkeiden esittämiseen sun muuta. Toivottavasti saan Nallen yhtä kivasti esiintymään myös tulevana lauantaina kun osallistutaan Nallen kanssa viralliseen näyttelyyn Hkin Tuomarinkartanolla. Pitäkää peukkuja!

Nallen lisäksi jokainen muukin pennuista on ulkomuodollisesti tasapainoinen, kompakti ja liioittelematon. Tyypiltään sellaisia mistä tykkään kovasti ja olen erittäin positiivisesti yllättynyt. Tulevaisuus näyttää ovatko näyttelytuomarit samaa mieltä kasvattajan kanssa. Kevään mittaan pennuista Nallen lisäksi myös ainakin Vappu ja Tiku  tullaan näkemään näyttelykehissä.


"Vappu" Wipinon Ainu Vappu Tyttönen


"Tinni" pentujen emä
FI KVA-M FI MVA Vi'waun Sparkling One








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti